top of page
yourhappybodycoach

Verschil orthomoleculair therapeut en diëtist

Bijgewerkt op: 14 jul 2022

Ben je het spoor bijster en vraag je je af wat het verschil is tussen een orthomoleculair therapeut en een diëtist, een voedingsdeskundige of elke andere therapeut die iets te maken heeft met voeding?


Ik ook in het begin. Totdat ik erachter kwam dat orthomoleculaire therapie het beste bij mij past. Maar welke therapie past het beste bij jou? Lees snel verder.


Missie

Van gewichtsconsulent tot leefstijlcoach tot orthomoleculair therapeut, ze hebben allemaal een andere visie, maar in grote lijnen dezelfde missie: mensen helpen met hun gezondheid.

Elke therapeut zal streven naar optimale gezondheid bij zijn of haar cliënt. De sessies zijn vaak gefocust op het uitzoeken van de klachten, het onderzoeken van de wensen en het geven van adviezen. De uitkomst? Gezond zijn! Je lekker in je vel voelen. Af zijn van die vermoeidheid en geen opgeblazen buik meer!


Gemeenschappelijke deler

Voeding is de gemeenschappelijke deler die ik als orthomoleculair therapeut deel met een diëtist, voedingsdeskundige, gewichtsconsulent en leefstijlcoach. ‘Je bent wat je eet’ zeggen ze toch? Nu is dat natuurlijk niet helemaal waar, maar grotendeels hoort voeding bij je basis. Je weet zelf wel wat er gebeurt als je niet eet of drinkt. Voeding zorgt er voor dat je kunt leven.


Wat doet een orthomoleculair therapeut

Op mijn website schrijf ik er al over; zie hier. De orthomoleculaire geneeskunde is er op gericht jouw lichaam te voorzien van alle benodigde bouwstoffen om optimaal te kunnen functioneren. Dat doen we door te onderzoeken waar het spaak loopt in jouw lichaam, met bijvoorbeeld het analyseren van je eetpatroon, je klachten, bloed- of ontlasting onderzoek. We zoeken de oplossingen in het optimaliseren van jouw processen met een aangepast (natuurlijk en zo puur mogelijk) voedingspatroon, vitamines, mineralen, beweging en gedrag.


Wat ik vaak tegenkom zijn deze klachten: - buikpijn of buikkramp - overgewicht

- hoofdpijn - vermoeidheid - opgeblazen buik - eczeem - stress - concentratieproblemen - diabetes - obstipatie - PDS (prikkelbare darmsyndroom)


Wat doet een diëtist

Bij een diëtist denk je vaak aan afvallen. Een diëtist kan je gelukkig helpen met veel meer dan dat. Er wordt gekeken naar je persoonlijke situatie en een dieetplan wordt opgesteld. Dit wordt gedaan door middel van een persoonlijk voedingsplan. Vaak komt beweging en leefstijl ook aan bod. Een diëtist is, naar mijn idee, ten opzichte van een orthomoleculair therapeut iets minder gericht op de optimale samenstelling van de biochemische processen in het lijf op celniveau (met natuurlijke middelen).


Ook bij een diëtist kan je met jouw lichamelijke klachten vaak terecht.


Conclusie

Veel overlap, verschillende visies, 1 missie; gezondheid. Daar draait het allemaal om toch? Liever preventief zodat we vervelende klachten kunnen voorkomen, maar heb je klachten? Dan staat elke therapeut voor jou klaar om je te helpen.

Ik ook. Volg je gevoel en doe wat voor jou het beste voelt. Twijfel je of je met een bepaalde klacht bij mij, als orthomoleculair therapeut aan het juiste adres bent? Stuur mij je vraag en ik neem vrijblijvend contact met je op.



107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Mindful eten

Comments


bottom of page